Leksaker som ökar i värde

Det finns leksaker som har ökat rejält i värde sedan de såg dagens ljus. Det kan vara allt ifrån mer moderna leksaker som figurer från Star Wars och äldre leksaker som till exempel Märklin-tåg. En del leksaker finns fortfarande på marknaden, som till exempel Barbiedockan. Det är framförallt de äldsta leksakerna som kan vara mycket värdefulla.

Oftast när det kommer till gamla leksaker och hur mycket pengar de eventuellt kan inbringa beror det till stor del på hur de har förvarats. Om de har förvarats i sin originalkartong och fortfarande är i nyskick kan det finnas en hel del pengar att hämta. Men det finns också leksaker som kan vara värdefulla trots att original kartongen för länge sedan är borta. Den som samlar på värdefulla leksaker har kanske satt upp dem på hyllor från exempelvis Buildor, för att skydda dem från att ta skada. Det kan vara svårt att veta om en gammal leksak har något ekonomiskt värde eller inte. Det kanske inte ens är en originalleksak utan en billig kopia som stått på hyllan. Särskilt porslinsdockor kan vara svåra att åldersbestämma, eftersom porslin är ett material som åldras annorlunda än många andra material. Om leksaken köpts in på en kategoriserad auktion är dock äktheten oftast bekräftad, även om det aldrig är en hundraprocentig garanti.

För den som vill börja samla på gamla eller för den delen andra värdefulla leksaker bör kanske först och främst förvaringen ses över, särskilt om det är skrymmande leksaker som exempelvis porslinsdockor. Ska de förvaras fullt synliga, vilket de flesta föredrar, är ett hyllsystem en bra idé. Finns det barn i huset kanske de dessutom måste sitta utom räckhåll för nyfikna fingrar. Sedan är det naturligtvis intresset som avgör. Somliga nischar in sig på gamla nallar eller just Barbiedockor, medan andra samlar på lite av varje.

zerif-lite