Leksaker i barnrummet

Inget barnrum är komplett utan några leksaker. De finns i flera olika varianter och utseenden. Många leksaker är lämpliga för lite äldre barn medan andra främst riktar sig till yngre. När det gäller leksakerna bör man dock också tänka på hur de förvaras, speciellt om man har barn i flera olika åldersgrupper.

Mjuka leksaker

En leksakssort som de flesta tycker mycket om är olika mjuka leksaker. Det kan vara djur, dockor eller annat. De allra flesta barn har någon gång under sin uppväxt en eller annan mjuk leksak i sin säng och de fungerar ofta som tröst eller stöd om barnet drömmer en mardröm eller är ledset av någon annan anledning. Mjuka leksaker är ofta en sådan sak som kan bli barnets favoriter och flera barn sparar de absoluta favoriterna tills dess att de växer upp och sedan ger de leksakerna vidare till sina egna barn.

Större leksaker

Det finns också en hel del större leksaker som kanske inte är lika lätta att förvara som till exempel lego. Många barn gillar dock att leka med de lite större sakerna och i många fall kan man också montera isär dem. De lite större leksakerna kan vara i form av instrument, gunghästar, bilbanor, käpphästar och liknande. Många av de större leksakerna är främst riktade mot äldre barn och saker som käpphästar lockar ofta barnen att röra sig lite mer.

Leksaker som lär

Många leksaker är just leksaker. De används av barnen för att de ska ha roligt. En del leksaker är dock roliga samtidigt som de lär barnen olika saker. En sparkcykel lär till exempel barnet att balansera, en boll tränar upp motoriken och pennor stärker koordinationen mellan hand och öga. Det här är ett sätt att få barnet att lära sig olika saker utan att det egentligen märker att det lär sig.

Leksaksförvaring

Det är inte helt lätt att förvara leksaker, speciellt inte om barnet får många sådana eller om man har flera barn. Om barnen har varsitt rum kan en lösning vara att sätta in byråer och lådor där leksakerna förvaras. Delar barnen rum eller om de har ett gemensamt lekrum är det inte fullt så enkelt att kunna förvara sakerna så att barn i olika åldrar inte kommer åt dem. En lösning kan dock vara att ställa lådor med småsaker och annat som de yngre barnen inte ska komma åt högre upp på hyllorna.

Leksaker för olika åldrar

Leksaker finns för olika åldrar. Främst har det att göra med att leksakerna kan innehålla små saker som ett mindre barn kan sätta i halsen. En del leksaker är också för svåra för ett mindre barn att förstå sig på. Man gör alltså klokt i att följa de rekommendationer och varningar som står på leksakens förpackning.

zerif-lite