Låt barnen tillverka egna leksaker

Köpta leksaker i all ära, de kommer i utstickande färger, ger ifrån sig ljud och blinkar och piper. Leksaker behöver dock inte vara några dyrköpta, avancerade sådana utan kan lika gärna bestå av toarullar, plastburkar och väskor. För barn är allt som går att plocka med den perfekta leksaken. Dessutom är det miljövänligare att leka med sådant som redan finns hemma eller ute i naturen.

Dessutom, vad är egentligen roligare för barn än att tillverka sina egna leksaker? Det ger utlopp för stor kreativitet, övar motoriken och dessutom får barn känna stoltheten av att tillverka saker.

Låt hemmets saker utgöra leksaker

Små barn har inget behov av att alltid leka med färgglada leksaker. De nöjer sig faktiskt med att leka med vad som helst. Ibland kan det dessutom vara skönt för dem att slippa den konstanta stimulansen som färgglada och pipande leksaker ger.

Ta istället fram en väska fylld med saker som ditt barn kan plocka ut och in i. Dessutom älskar mindre barn att plocka med de saker som finns i köksskåp och kökslådor. Att dra ut och in en kökslåda fylld med träslevar och banka med dem på kastruller kan underhålla ett litet barn under mycket längre tid än vad du kanske tror. Om du dessutom fyller en plastburk med okokt pasta kommer kan de använda den som en riktigt rolig skallra.

För de uppfinningsrika barnen

Om ditt barn älskar att vara kreativt och bygga saker, låt det då bygga med vad som redan finns hemma. Om du har en massa skokartonger inne i garderoben eller kanske en gammal flyttlåda i förrådet så utgör de en perfekt grund. Låt barnen använda kartongerna för att bygga ett alldeles eget dockhus, tillverka en bil, en docksäng eller varför inte bygga ett akvarium med pappersfiskar och sjöstjärnor.

Något annat som är uppskattat att bygga med är toalettrullar och plastflaskor. Förvandla de gamla PET-flaskorna till ett monster eller en prinsessa. Med dina toalettrullar kan barnen bygga rymdraketer, robotar eller smällkarameller med. Glöm heller inte klassikern med att göra en egen telefon av tv plastmuggar och ett snöre.

För större barn kan det vara kul att bygga en drake med det material som finns hemma. Det enda som behövs för att bygga en drake att flyga med utomhus är ett tunt tyg, en stark tråd, blompinnar, sax, klister och en stark tejp. Det blir en billig och rolig leksak att såväl bygga som leka med.

zerif-lite