Dekorera och tapetsera barnens lekrum

Ett lekrum eller ett barns eget sovrum ska inge trygghet och gärna också inspirera till kreativitet. Leksaker är så klart en del av det. Möbler är en annan. Sedan handlar det också mycket om miljön runt omkring, till exempel ljus, tapeter, tavlor och affischer, växter och annat.

Möblerna bör gärna vara i en storlek som matchar barnet eller barnens storlek. Samtidigt skadar det inte om funktionaliteten och designen liknar normalstora” möbler. Detta för att ge intrycket att rummet är som alla andras, men anpassat för de små. Ljussättningen är också viktig. En bra arbetslampa för pysselbordet kan göra under och samtidigt innebära en stark mysfaktor. En bokhylla fylld med böcker är en enkel investering – second hand och loppisar brukar nästan ge bort barnböcker. Det är också enkelt att uppdatera bokhyllans innehåll i takt med att barnets intressen och läsförmåga utvecklas.

Välja tapeter för korta eller långa loppet

Att välja tapet till barnens sovrum kan både vara ett fantastiskt roligt projekt och ett klurigt pussel. Kanske känns det roligt för båda föräldrar och barn att investera i tapeter föreställandes karaktärer från den senaste Disney-filmen. Men vad händer om ett år eller varför inte en månad, när gårdagens favoritfilm blir passé?

En lösning är att välja mer neutrala tapeter i sovrummet, tapeter som kanske kan fungera även när lekrummet så småningom förvandlas till något annat. Det gäller att hålla det både smart och roligt. Eller så kan man ju alltid tapetsera olika väggar med olika mönster. Det är skillnad på tapet sovrum och tapet lekrum, men möjligheterna att välja något som passar barnen är oändliga, oavsett var tapeterna ska vara..

Lekhörna i vardagsrummet

Ett lekrum behöver så klart inte hundra procent vara dedikerat till barnen. Ett hörn i allrummet eller vardagsrummet med möbler, leksaker och utsmyckningar med behagliga mönster kan räcka gott och väl. På så sätt skapar man istället ett gemensamt rum för både vuxna och barn. Det har så klart sina egna utmaningar att skapa en bra balans, men det kan absolut vara ett alternativ. Så länge lekrummet eller lekhörnan inspirerar till kreativ lek och förmåga finns det inga direkta rätt eller fel. Huvudsaken är att både du och barnen ska trivas i rummet.

zerif-lite