Barnleksaker av olika material

Många föräldrar är medvetna om vilka material deras barns leksaker innehåller medan andra inte har någon större koll. Oavsett vilket är det bra för naturen att vara medveten om vilken typ material de leksaker man köper är gjorda av. Det finns nämligen vissa material som är mer skadliga för miljön än andra. Dessutom finns det leksaker som är gjorda av material som kan vara skadliga även för de barn som leker med dem.

Den moderna leksaksindustrin är dock mer upplyst och medveten än förr i tiden. EU har stränga regler för tillverkning av leksaker och farliga, kemiska ämnen är inte välkomna i leksaker som importeras till eller tillverkas i EU.

Om du vill vara helt säker på att dina leksaker är säkra för ditt barn att leka med ska du köpa leksaker som är tillverkade efter år 2012. Detta år skärptes nämligen reglerna för leksakstillverkning i EU och många ämnen förbjöds. Därför är dessa leksaker extra säkra.

Trä och plast

Ett material som är bra för leksaker är trä. Du kan köpa fina, välgjorda leksaker av trä för barn i alla åldrar. Detta naturmaterial är inte skadligt och dessutom är de ofta finare utformade än platsleksaker. Det finns allt från bilar och kassaapparater till fina träklossar tillverkade av trä.

Om du väljer att köpa leksaker som är tillverkade av plast är det viktigt att denna inte innehåller PVC. Detta för att det ofta förekommer ftalater i PVC-plast vilket är farliga, kemiska ämnen. Köp heller inte leksaker som doftar starkt då de kan vara allergiframkallande.

Köp säkra leksaker på nätet

Om du ska inhandla leksaker till ditt barn på nätet är det extra viktigt att du kontrollerar de leksaker du köper. Det finns ett enormt utbud av leksaker och webbshoppar på nätet och de flesta är säkra då de följer EUs regler för import av leksaker.

Om du däremot beställer leksaker direkt från en leverantör i till exempel Kina omfattas dessa leksaker inte av de hårda krav som EU ställer. Därmed kan du riskera att råka köpa miljöfarliga leksaker som innehåller skadliga kemikalier för ditt barn. Det är därför av högsta vikt att du kontrollerar de leksaker du köper och endast köper sådana som är tillverkade för att kunna säljas i EU.

zerif-lite